Як колишні сусіди зі зруйнованого Маріуполя стають колегами в хабі ЯМаріуполь.Вінниця

Продовжуємо розповідати про  українців, яких війна позбавила найціннішого — відчуття ґрунту під ногами. Тепер вони знаходяться в пошуку нового дому — і це привело кожного/у з них до наших пілотних громад.

Хтось уже облаштував старий будинок у селі та переїхав туди із сім'єю. Хтось — навчає місцевих дітлахів плести обереги для захисників та захисниць. А хтось — помалу віднаходить причини радіти новому дню.

Олена Швидка – маріупольчанка, яка нині очолює хаб ЯМаріуполь у Вінниці. 

У рідному місті жінка мала роботу в комунальному секторі й опікувалася літніми батьками, аж поки в її дім не влучила авіабомба. Після місяця в підвалі та пожежі в будинку батьків Олена вирішила – потрібно тікати. Пройшовши фільтраційний табір, життя в окупованому селі та виснажливу дорогу, їй вдалося вивезти батьків та переїхати до центру України.

null

Центр ЯМаріуполь відкрили у Вінниці 24 травня минулого року. Це був четвертий хаб для ВПО з Маріуполя, що з'явився в Україні з моменту повномасштабного вторгнення.

«Зараз у нашому центрі зареєстровано 3540 маріупольців, які отримують тут різноманітну допомогу. Це продуктові та гігієнічні набори раз на місяць, психологічні та інші медичні послуги, юридичний супровід та працевлаштування. Також на базі хабу діє дитяча кімната», – розповідає пані Олена.

null

В ЯМаріуполь. Вінниця переселенці не лише можуть безкоштовно скористатися послугами, що закривають базові потреби. Нині хаб перетворився на справжнє ком'юніті, де майже щодня відбуваються різноманітні заходи та активності. 

Найбільше подій організовують для дітей – команда центру прагне повернути українській малечі дитинство, яке в них цинічно відібрала російська терористична держава.

До прикладу, нещодавно в місцевому молодіжному центрі «Квадрат» провели зустріч-знайомство з поліцейськими. Малеча могла побачити, як працює патрульна поліція, поставити кілька питань піротехнікам, залишити відбитки в куточку експертів-криміналістів та навіть погладити службового пса кінологів.

А в одному з культових ресторанів грузинської кухні у Вінниці для маленьких кухарів влаштували майстер-клас. Уперше в житті малеча готувала хачапурі по-аджарськи!

 

null

Окрім активностей для дітей, заходи проводять і для дорослих. Наприклад, для жінок-переселенок по суботах передбачені тренінги з відновлення ресурсного стану за участі психологів із Міжнародної Організації з Міграції в Україні. 

 

null

А нещодавно всі охочі могли відвідати майстер-клас із coffee-art (живопис кавою).

 

null

Усі працівники хабу – переселенці з міста, що одним із перших постраждало від російської навали: «У нашому центрі маріупольці працюють для маріупольців. Адже ніхто так не зрозуміє біду, як той, хто її пережив».

Найбільше пані Олену вражає те, що виїхавши з міста, що налічувало майже пів мільйона населення, у хабі можуть зустрітися колишні сусіди по будинку чи люди, які відвідували одну бібліотеку. 

Скажімо, колега Олени Світлана під час написання заяви на працевлаштування вказала ту ж адресу, за якою раніше проживала вона. Тільки номер квартири — інакший. 

А ще — жінка ділиться тим, як вінницька гостинність перегукується з маріупольською. Відколи в місті з'явився хаб, його активно підтримують місцеві підприємці, влада та небайдужа молодь. Водночас маріупольці завжди пригощають вінничан найсмачнішими південними пирогами.

 

null

У майбутньому на базі хабу планують відкрити соціально-побутовий центр ЯМаріуполь.Турбота, де маріупольці зможуть отримувати послуги стоматолога, швачки та перукаря, а також відвідувати коворкінг. Працюватимуть у ньому також переселенці.

Також пані Олена мріє про проєкт, який дозволяв би возити продукти та гігієнічні набори до віддалених від Вінниці містечок та селищ.

А поки команда ЯМаріуполь.Вінниця розвиває власний Telegram-канал, в якому публікує новини з майстер-класів, вистав та активностей для малечі та їхніх батьків. Лінк: https://t.me/i_mariupol_vin.

Хаб ЯМаріуполь. Вінниця створено за ініціативи міського голови Маріуполя Вадима Бойченка за підтримки Вінницької та Донецької обласних військових адміністрацій та швейцарсько-української Програми EGAP, що впроваджується Фондом Східна Європа.