Як бібліотекарка з села на Волині очолила перший в Україні Центр активності громадян, що став штабом жіночого лідерства

Щодня у великих містах України з'являється все більше майданчиків, які об'єднують людей: коворкінги, хаби чи молодіжні простори. 

Проте значно гіршою є ситуація в селах та маленьких містечках. Тутешні мешканці не мають де проводити вільний час, а єдиною розвагою для них є заходи в пострадянських будинках культури, — де часто немає опалення та потрібен ремонт.

Тому команда Програми EGAP створила Центри активності громадян, що за три роки стали прикладом вдалої участі мешканців у житті своєї громади. 

Центр активності громадян — це відкритий простір, де жителі можуть обмінюватися думками та самостійно організовувати безкоштовні заходи: від громадських слухань до навчальних воркшопів. Метою проєкту є об'єднати активних мешканців, молодь, волонтерів та переселенців, які прагнуть стати співтворцями змін на рівні з місцевою владою.

null

Перший Центр активності було відкрито в 2021 році у селі Бубнів (Волинська область). Населений пункт розташований за 100 км від кордону з Білоруссю та за 27 км від Польщі. Зараз у селі мешкає всього 450 жителів.

Очолює простір Алла Войтюк, бібліотекарка місцевої книгозбірні та громадська діячка.

null

Перемовини з жителями Бубнова щодо відкриття нового простору велися майже рік. За цей час пані Алла разом із місцевою владою організовували громадські слухання, в межах яких обговорювали переваги Центру. 

 

«Ми бачили, що люди скептично поставилися до невідомого, адже раніше про таке не чули. Вони не розуміли, ні для чого потрібен Центр, ні яку користь від принесе селу. На нашу адресу навіть неодноразово лунало, що краще б виділили гроші на дорогу чи поремонтували вікна в клубі», — згадує пані Алла.

Наступним кроком стала презентація макету проєкту. Коли мешканці побачили, як функціонально й сучасно виглядатиме простір, їхні сумніви розвіялись.

null

Тож 30 червня 2021 року перший в Україні Центр активності громадян прийняв своїх перших відвідувачів.

До появи Центру активності громадян село Бубнів уже мало фундамент партисипації — жіночу лідерську спілку. Місцеві жінки часто збиралися на кухні та вирішували актуальні проблеми села. Від ремонту ями на дорозі та прикрашення храму квітами до управлінських рішень — один крок!

 

«Неофіційний жіночий клуб у нашому селі був споконвіку. Хто бодай раз приїздив до українського села, знає, що жінка на селі — то така сила, що й сказать не сила! Ми і виконуємо важку фізичну роботу на рівні з чоловіками, і вирішуємо проблеми села. Наприклад, раніше обговорювали актуальні питання просто на вулиці: ось яму на дорозі треба засипати, а ось — прикрасити квітами храм до богослужіння. Потім почали збиратися в місцевому Будинку культури. Але постала проблема — робити це можна було лише влітку, адже взимку будівля не опалюється. Тому жінки почали збиратися в мене на кухні, але це теж виявилось не дуже зручно», — розповідає пані Алла.

null

30 червня 2021 року в Бубнові відкрився Центр активності громадян. Це вирішило проблему з комфортним майданчиком для жінок, якого часто бракує в селах. Там відбулося перше офіційне засідання Жіночого клубу «Крила», де жінки збираються й надалі.

Учасницями жіночого клубу в Бубнові є більша половина жительок села. Усі вони дуже активні. Пані Алла каже, що може зателефонувати будь-кому з жінок у будь-який час, — жодна ще не відмовляла в допомозі.

Свою назву клуб отримав не випадково. Як зізнаються бубнівські жінки, їхні плечі витримують чимало фізичної роботи на рівні з чоловіками. Тому, щоб полегшити тягар щоденної праці, їм потрібні крила. За іншою версією, об'єднання отримало свою назву за мотивами вірша української поетеси й лідерки руху шістдесятників Ліни Костенко: «Людина нібито не літає… А крила має. А крила має!».

null

До повномасштабного вторгнення жіночий клуб опікувався чи не всіма заходами в селі. Жінки організовували День громади, День української хустки, кінофестиваль просто неба, руханки та майстер-класи для дітей. 

Також клуб займався культурним просвітництвом населення — влаштовував поїздки до театру — до Луцька чи Львова. А під час пандемії радо віддав приміщення Центру для новорічних свят, що проводили для школярів онлайн.

null

Із 24 лютого минулого року Волинь прийняла близько 75 тисяч переселенців із тимчасово окупованих та найбільш постраждалих від обстрілів територій. Не залишився осторонь і ЦАГ у Бубнові.

Із перших днів Центр всіляко допомагав співвітчизникам адаптуватися в громаду — пані Алла проводила зустрічі з сільським головою у форматі «влада і громада» для визначення проблем, які люди відчувають далеко від дому.

null

Пізніше Жіночий клуб «Крила» почав інтегрувати ВПО в культурне життя села. Організували День вишиванки, де кожна охоча переселенка могла приміряти традиційні вишиті сорочки Волинщини. Як зізнається пані Алла, вишиванки настільки сподобались гостям, що вони не хотіли їх знімати.

null

Найголовнішим напрямом діяльності жіночого клубу стало волонтерство. Воно не лише спрямувало сили жінок на допомогу армії, а й дало їм можливості отримати нові навички та побудувати мережу контактів.

Оскільки Центр розташований по сусідству з дитячим садочком, де є кухня, зібрання жіночого клубу часто проходили за ліпленням вареників, млинців та різних смаколиків для ЗСУ. Поки жінки готували, пані Алла займалася логістикою: дізнавалася, куди це все везти. А коли потреба в їжі для армії зменшилася, жінки почали плести маскувальні сітки.

null

Зараз Центр майже повістю повернувся до звичної діяльності — лише для школярів тут проводять по два заходи на тиждень. До речі, школа в Бубнові є однією з найцифровізованіших у регіоні — вона має сучасний сайт, а також підключена до системи е-щоденників та журналів.

null

Після перемоги у Бубнові мріють відновити місцеву молодіжну раду, щоб покращити взаємодію з владою та налагоджувати нетворкінг.

Пані Алла ділиться, як зробити Центр активності громадян місцем натхнення в найтемніші часи: 

1. Зробіть простір комфортним та естетичним. Хороша локація — це не лише про підлогу, стелю та стільці. Важливо, щоб Центр був повною протилежністю пострадянським будинкам культури. А отже, ремонт був гарним, кімната — затишно оформленою, а в приміщенні було тепло. 

2. Залучайте жіноцтво! ЦАГ не лише дає можливість соціалізуватися жінкам, які живуть у селі, доглядають за дітьми та порають велике господарство. Він доєднує їх до управління громадою, сприяючи тому, що жінки безбар'єрно прийматимуть рішення на рівні держави.

3. Використовуйте цифрові інструменти. ЦАГ у Бубнові має спільноту у Viber, де адміністратори викладають проблемні питання та пропонують до розгляду найсвіжіші ідеї з покращення громади.

4. Діліться досвідом. Заохочуйте інші громади, запрошуйте іноземних партнерів та будьте відкритими до нового.

5. Пам'ятайте: ви не прив'язані до планів та звітності. Тож відкиньте страх та рухайтеся вперед!

За три роки Програмі EGAP вдалося відкрити вже 7 Центрів активності громадян – не стали на заваді ні коронавірус, ні велика війна. Окрім Бубнова, сучасні простори з'явилися в Зимнівській, Іллінецькій, Війтівецькій, Васильківській, Межівській, Вишнівській та Хмільницькій громадах наших цільових регіонів! Далі — більше просторів для нетворкінгу місцевих жителів!